فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1401)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن کلاکی*، محسن نوغانی دخت بهمنی، محمد مظلوم خراسانی صفحات 1-44
    زمینه و هدف

    امنیت اقتصادی یکی از مولفه های اصلی اقتدار نظام سیاسی است که برای تامین آن، نهادهای امنیتی به ویژه نیروی انتظامی نقش اصلی را ایفا می کنند. هدف پژوهش، شناسایی مولفه های امنیت اقتصادی موثر در بهره وری سرمایه است. شکل گیری و تکرار روند بحران و ناامنی اقتصادی (تورم، رکود یا رکود تورمی) در جامعه ایران طی دهه های اخیر، بازتابی از نوعی ناامنی ساختاری در اقتصاد کلان بوده که تبیین و تجویز علمی جامعه شناختی اقتصادی را در این زمینه می طلبد.

    روش 

     روش پژوهش، کمی از نوع مقطع زمانی (1368-1399) است. جامعه نمونه عبارت است از داده های آماری امنیت اقتصادی جامعه و بهره وری سرمایه صنعت خودرو که نمونه ای از مولفه های اصلی اقتصاد ملی است و هر ساله از طریق مراکز آماری معتبر تولید می شود. روش تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی، روابط چندگانه متغیرهای مستقل و وابسته، مورد کنکاش علمی قرار گرفته است.

    یافته ها

    نوسانات بهره وری سرمایه در نمونه آماری مورد مطالعه و روند نزولی آن طی سه دهه اخیر حاکی از یک ناامنی اقتصادی از نوع ساختاری (اقتصاد ناسالم) است. نتایج یافته های تحلیلی درباره تاثیر مولفه های امنیت اقتصادی، حجم و اندازه دولت (10 درصد)، ساختار قانونی و امنیت حقوق مالکیت (45 درصد)، دسترسی به نقدینگی سالم (60 درصد)، آزادی تجارت خارجی (49 درصد) و تنظیم مقررات مالی، بازار کار و تجارت (33 درصد) و درمجموع امنیت اقتصادی به میزان 78 درصد بر بهره وری سرمایه اقتصادی در صنعت مورد مطالعه موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    زمانی که اقتصاد جامعه در شرایط ناامنی اقتصادی ساختاری دچار بحران مالی و اقتصادی می شود، تامین امنیت اقتصادی از سوی نهادهای متولی، به ویژه فرماندهی انتظامی ضرورت می یابد. ازاین رو، در متن مقاله راه کارهای انتظامی مقابله با ناامنی اقتصادی که زمینه را برای کنترل بحران های ساختارهای اجتماعی و اقتصادی تبیین و تجویز می کند، اشاره شده است.

    کلیدواژگان: بحران ساختاری، ناامنی اقتصادی، مقابله انتظامی، تامین امنیت اقتصادی، بهره وری سرمایه
  • محمدرضا سلیمی سبحان*، سولماز بابازاده اسکویی، الهام زارع صفحات 45-78
    زمینه و هدف

    به دنبال گسترش شهر و شهرنشینی در دوران معاصر و همزمانی آن با تحولات فرهنگی زاده مدرنیسم، جهان شاهد حضور پررنگتر زنان در عرصه های اجتماعی و اقتصادی بوده است. به تبع این حضور، موضوعات تازه ای در باب فضاهای شهری و زنان مطرح می شود. یکی از این مسایل، وجود فضاهای فاقد امنیت در شهرهاست که باعث ایجاد حس ناامنی در شهروندان، خصوصا زنان به عنوان یک قشر آسیب پذیر می شود، از این رو هدف از پژوهش حاضر تبیین عوامل موثر بر احساس امنیت زنان در فضاهای عمومی شهر اسکو با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری است.

    روش

    این پژوهش ازنظر نوع تحقیق، جزء تحقیقات توسعه ای قلمداد می گردد زیرابه دنبال طراحی مدل تحلیل تفسیری ساختاری عوامل موثر براحساس امنیت زنان در فضاهای عمومی شهر اسکو است. ازلحاظ هدف جزء تحقیقات کاربردی است، از نظر روش؛ پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است، و به لحاظ منطق گردآوری داده ها از نوع استقراء - قیاسی است. جامعه آماری، اساتید دانشگاهی و خبرگان حوزه موضوع موردنظر در شهر اسکو بود که به روش نمونه گیری هدفمند20 نفر از اساتید دانشگاه و متخصصین عرصه پژوهش به منظور انجام پژوهش انتخاب شده ند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پیاده سازی مدل ساختاری تفسیری نشان داد که مدل موردنظر دربرگیرنده چهارسطح است. تاثیرگذارترین سطح، سطح چهارم می باشد. عامل هایی که در این سطح قرار داشتند عبارت است از حضور گشت پلیس و رضایت از عملکرد ناجا، دسترسی مناسب به اماکن انتظامی و امنیتی، وجود فعالیت های شبانه روزی و قابل دید بودن محیط. این سطح بیشترین عامل ها را به خود اختصاص داده بود. در سطح سوم سه عامل آسایش محیطی، عدم وجود زمین های بایر و خالی و دسترسی مناسب به حمل و نقل عمومی قرار گرفته است که این سطح به صورت مستقیم تحت تاثیر سطح چهارم قرار دارد. سطح دوم که تحت تاثیر سطح سوم قرار می گیرد در برگیرنده دو عامل نفوذپذیری و هماهنگی و یکپارچگی احجام ساختمانی است؛ و این سطح به صورت مستقیم بر سطح اول تاثیر می گذارد. سطح اول تنها یک عامل نورپردازی مناسب خیابان ها و کوچه ها را شامل می شود.

    نتیجه گیری

    در مجموع براساس یافته های حاصل از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که اولین گام در جهت ارتقای احساس امنیت زنان در فضاهای عمومی شهر اسکو در کنار توجه به عامل های شناسایی شده توجه بیشتر و تقویت عامل های زیربنایی که این عامل های شامل حضور گشت پلیس و رضایت از عملکرد ناجا، دسترسی مناسب به اماکن انتظامی و امنیتی، وجود فعالیت های شبانه روزی و قابل دید بودن محیط. تا از این طریق زمینه برای احساس امنیت زنان در فضاهای عمومی شهر اسکو فراهم گردد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت زنان، فضای عمومی شهری، اماکن انتظامی و امنیتی، شهر اسکو
  • امیرحسین رمضان شمس *، کامبیز حمیدی، احمدرضا اسماعیلی، ملیکه بهشتی فر صفحات 79-106
    زمینه و هدف

    امروزه امنیت یکی از ضروری ترین نیازهای بشر و عامل مهمی برای رشد و توسعه فرهنگی، اجتماعی، اخلاقی و اقتصادی بوده و زمینه ای برای موفقیت ها و پیشرفت ها محسوب می شود. این پژوهش با هدف ارایه الگوی ارزیابی خط مشی های امنیت عمومی در فرماندهی انتظامی انجام گرفت.

    روش شناسی

    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- همبستگی است. همچنین شیوه گردآوری داده ها، پیمایشی با ابزار پرسشنامه و جامعه آماری شامل کارشناسان ارشد نیروی انتظامی و کارشناسان حوزه امنیت به تعداد نامحدود بود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر و نمونه گیری به روش دردسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای محقق ساخته مشتمل بر 64 سوال برگرفته از شاخص های الگوی ارایه شده توسط رمضان شمس و همکاران (1400) بود. مقدار ضریب آلفای کرونباخ برابر با 977/0 محاسبه شد و روایی سازه ابزار توسط تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری به تایید رسید.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی انجام گرفته حکایت از تایید مدل با سه بعد، 14 مولفه و 64 شاخص از نظر جامعه آماری داشت. ابعاد مدل شامل بعد «ارزیابی قبل از اجرا» با بار عاملی 921/0، بعد «ارزیابی حین اجرا» با بار عاملی 952/0 و بعد «ارزیابی بعد از اجرا» با بار عاملی 907/0 تایید شد.

    نتیجه گیری

    نیروی انتظامی می تواند با الهام و تقویت مدل احصاء شده و بهره گیری از مفهوم خط مشی های امنیت عمومی و برنامه ریزی های آتی، در فضای مناسب تری جهت رسیدن به هدف برقراری نظم و ارتقاء احساس امنیت در جامعه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: امنیت عمومی، تحلیل عاملی تاییدی، ارزشیابی، تحلیل مضمون
  • محمد قصری*، علی محمد ساعدی، منیر سادات صمدیان صفحات 107-132
    زمینه و هدف

    امنیت، حلقه مفقوده بسیاری از کشورهای جهان در دهه های اخیر است. پس از انقلاب اسلامی، قدرت‌های بزرگ به‌ویژه آمریکا با توسل به شیوه های مختلف کوشیده اند زمینه ناامنی را برای ملت ایران فراهم کنند تا ضمن خسته‌شدن از پیگیری اهداف انقلاب اسلامی، ورق را به نفع مطامع استعماری خود برگردانند. بنابراین، پژوهش کنونی با هدف تبیین دوره های تحولی انتظام و امنیت در گام اول انقلاب و الزامات آن در چله دوم انقلاب اسلامی تدوین شده است.

    روش‌شناسی

    روش این پژوهش، کیفی و مبتنی‌بر تحلیل اسناد، تحلیل ساختارها و فرایندهای سازمانی و مصاحبه با خبرگان و متولیان انتظام و امنیت می‌باشد.

    یافته‌ها

    با بررسی اسناد و تاریخچه فرماندهی کل انتظامی می‌توان دوره‌های تحولی انتظام و امنیت را در قالب 7 دوره، «استقرار و تثبیت نظام جمهوری اسلامی ایران»، «جنگ تحمیلی»، «سازندگی و بازسازماندهی نهادی»، «اتخاذ رویکردهای جامعه‌محورانه»، «اتخاذ رویکردهای فناورانه و تجهیزات‌محوری»، «هوشمندسازی عملیات» و «خدمات انتظامی» طبقه‌بندی کرد.

    نتیجه‌گیری

    نتایج پژوهش بیانگر آنست که مهمترین دستاوردهای انتظام و امنیت، جلب رضایت مقام معظم رهبری و مردم، تامین امنیت عمومی، حفظ امنیت سرزمینی در جغرافیای عمومی کشور، خنثی‌سازی تهدیدات امنیتی گروهک‌ها، زمینه‌سازی استقرار و اعمال نظام مردم‌سالاری، بسترسازی امنیتی توسعه اجتماعی و اقتصادی، ارایه خدمات انتظامی، مشارکت‌پذیر نمودن مردم و مبارزه با قاچاق و مواد مخدر است.

    کلیدواژگان: انتظام، امنیت، برکات و دستاوردهای امنیت، موانع و محدودیت های امنیت، الزامات و اقتضائات امنیت
  • مرجان خودی*، فاطمه براتلو، عبدالرضا سبحانی، علی اکبر فرهنگی صفحات 133-160
    زمینه و هدف

    شناخت و سنجش وضعیت حقوق و مسیولیت های شهروندی در ارتباط با امنیت اجتماعی در جامعه امروزی ایران، دغدغه و مسئله این پژوهش است.
     

    روش

    در این پژوهش، نوع تحقیق کمی، روش به کاررفته در این تحقیق، پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان شاغل در دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای تهران جنوب و تهران شمال و شهرداری منطقه 4 و 7 تهران است که حجم نمونه از شیوه نمونه گیری خوشه ای و به صورت هدفمند به تعداد 120 نفر انتخاب شده است. داده های پژوهش در بخش توصیفی با بهره گیری از آزمون میانگین و در بخش استنباطی نیز با استفاده از نرم افزار اسمارت پی .ال .اس تحلیل شده است.

    یافته ها

    میانگین ابعاد مسیولیت های شهروندی (51/2)، حقوق شهروندی (50/2) و امنیت اجتماعی (505/2) در جامعه پایین تر از حد متوسط است. بالاترین میانگین در میان مولفه های مربوط به بعد حقوق شهروندی متعلق به حقوق فرهنگی و بعد مسیولیت های شهروندی و مسیولیت های سیاسی شهروندان است. تاثیر بعد حقوق شهروندی با مقدار بتای (59/0) و مقدار آزمون تی (79/3) در سطح 99 درصد اطمینان بر امنیت اجتماعی معنادار است. بعد مسیولیت های شهروندی نیز با مقدار بتای (37/0) و آزمون تی(26/2) در سطح 95 درصد اطمینان بر امنیت اجتماعی تاثیر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    پایین بودن حقوق شهروندی و مسیولیت های شهروندی، امکان تحقق امنیت اجتماعی را در جامعه با چالش مواجه می سازد، این موضوع به عنوان یک مسئله باید مورد مطالعه جدی تر، هم در حوزه نظر و هم در حوزه عمل، برای امکان تحقق امنیت اجتماعی از طرف متولیان ایجاد نظم و امنیت به ویژه پلیس در سطح جامعه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، مسئولیت های شهروندی، امنیت اجتماعی
  • رضا شریفی نیا، سهیلا حسین پور *، افشین افضلی، سعید شریفی رهنمو، آیت الله فتحی صفحات 161-186
    زمینه و هدف

     با گسترش رسانه‌ ها، دلبستگی به فضای مجازی تشدید شده و و باعث فاصله گرفتن جوانان از ارزش‌های فرهنگی و ملی شده که می ‌‍تواند تهدیدی جدی برای امنیت جامعه به‌شمار آید. بنابراین پژوهش کنونی با هدف شناسایی نقش ماهواره و اینستاگرام در تغییر طرحواره های مد و زیبایی‌شناختی جوانان و رابطه آن با امنیت اجتماعی انجام شد.

    روش

     این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع همبستگی می‌ باشد. جامعه‌ آماری این پژوهش را گروه سنی 20-16 سال شهر تهران تشکیل می ‌دهند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد نمونه ‌ها 384 نفر از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و به پرسش‌نامه های شبکه‌ های اجتماعی جهانبانی (1397)، پرسش‌نامه 25 پرسشی امنیت اجتماعی و پرسش‌نامه محقق‌‍ساخته معیارهای مد و زیبایی (بهرامی، فرخی و شریفی نیا، 1398) پاسخ دادند. روش آماری این پژوهش، آزمون پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس چندمتغیره بود.

    یافته‌ ها

    یافته‌ ها حاکی از نقش موثر ماهواره و اینستاگرام در تغییر طرحواره های مد و زیبایی جوانان است (65/0r=)، زیرا میزان استفاده از ماهواره و اینستاگرام به‌ترتیب 51/0 و 49/0 با طرحواره ‌های مد و زیبایی جوانان رابطه مثبت داشته همچنین استفاده از ماهواره و اینستاگرام با امنیت اجتماعی به ترتیب 57/0- و  55/0- رابطه منفی و معناداری دارد (05/0P<).

    نتیجه ‌گیری

    بنابراین هرچه رسانه ‌های مذکور غیرقابل کنترل توسعه یابد، به همان میزان هنجارشکنی‌ ها نیز بیشتر می شود که نتیجه این امر، کاهش امنیت عمومی است. زیرا امنیت یکی از عناصر اصلی حیات هر کشوری است که می بایست از تهدیدهای نرم رسانه ای در امان باشد.

    کلیدواژگان: ماهواره اینستاگرام، طرحواره های زیبایی شناختی، جوانان، امنیت اجتماعی
  • علیرضا حیدرنژاد* صفحات 187-214
    زمینه و هدف

    نیروی انتظامی افزون‌بر برقراری امنیت، تکریم مردم را نیز جزو وظایف اصلی خود می‌داند. در مطالعه کنونی به ارزیابی طرح مدیریت کیفیت خدمات نیروی انتظامی(مکنا) از بعد رضایت ارباب رجوع و ارتقاء امنیت اجتماعی در کلانتری‌های شهر مشهد پرداخته می‌شود.

    روش‌ پژوهش

    پژوهش کنونی به روش پیمایشی- تحلیلی انجام شده و از لحاظ زمان مقطعی می باشد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه محقق‌ساخته استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، همه مراجعه‌کنندگان به کلانتری‌های شهر مشهد است که در طول مدت پژوهش، طرح مکنا در آنجا اجرا شده است. حجم نمونه به تعداد 96 نفر محاسبه شده و روش نمونه گیری نیز ترکیبی از شیوه نمونه‌گیری خوشه‌ای و تصادفی ساده می باشد. پس از جمع بندی اطلاعات، میزان ضریب آلفای کرونباخ 740/. محاسبه شد، همچنین از روش‌های آماری نظیر تحلیل دو متغیره (همبستگی پیرسون) و رگرسیون چندگانه استفاده شده است.

     یافته‌ها

    با توجه به نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون این پژوهش، عمده ترین متغیرهای موثر بر میزان رضایت مراجعان از کلانتری‌های شهر مشهد براساس طرح مکنا به‌ترتیب اولویت عبارت‌اند از: اصلاح فرایندهای مربوط به کلانتری با وزن بتای (833/0)، ایجاد فضای رقابتی با وزن بتای (824/0)، الگوهای رفتاری کارکنان کلانتری با وزن بتای (789/0) و بهسازی محیط با وزن بتای (503/0) که درمجموع حدود 82 درصد واریانس میزان رضایت مراجعان از کلانتری‌های شهر مشهد براساس طرح مکنا را تبیین می‌کنند.

    نتیجه‌گیری

    براساس نتایج به‌دست‌آمده از این پژوهش، هر یک از پلیس‌های تخصصی استان به‌عنوان یک اولویت ویژه و برنامه اصلی به‌منظور تقویت کمی و کیفی اصلاح فرایندهای طرح مکنا، ایجاد فضای رقابتی، الگوهای رفتاری کارکنان و بهسازی محیط در محلات مختلف مشهد را در دستور کار خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: رضایت مراجعان، کلانتری، طرح مدیریت کیفیت جامع، ارتقاء امنیت اجتماعی
|
  • hassan kalaki *, Mohsen Noghani Dokht Bahmani, Mohammad Mazlum Khorasani Pages 1-44
    Background and Aim

    Economic security is one of the main components of the authority of the political system, for which security institutions, especially law enforcement, play a key role. The purpose of this study is to identify the components of economic security that affect the productivity of capital. The formation and repetition of economic crisis and insecurity (inflation, recession or stagflation) in Iranian society in recent decades is a reflection of a kind of structural insecurity in macroeconomics that requires explanation, explanation and scientific sociological economics in this field.

    Method

    The research method is a bit of time period (1368-1399). The sample population is the statistical data of the economic security of the society and the capital productivity of the automobile industry, an example of the main components of the national economy that are produced every year through reputable statistical centers. The method of data analysis has been scientifically researched using one-way analysis of variance and linear regression, multiple relationships of independent and dependent variables.

    Results

    Fluctuations in capital productivity in the statistical sample under study, and its downward trend over the last three decades indicate a structural economic insecurity (unhealthy economy). Results of Analytical Findings on the Impact of Economic Security, Government Size (10%), Legal Structure and Property Rights Security (45%), Access to Healthy Liquidity (60%), Foreign Trade Freedom (49%), and Financial Regulation, Labor market and trade (33%) and economic security in total of 78%) have affected the productivity of economic capital in the study industry.

    Conclusion

    When the economy of a society suffers from financial and economic crisis in conditions of structural economic insecurity, it is necessary to ensure economic security by the responsible institutions, especially the disciplinary command. Therefore, in the text of the article, disciplinary strategies to deal with economic insecurity are mentioned, which explain and prescribe the ground for controlling crises in social and economic structures.

    Keywords: Structural Crisis, Economic Insecurity, Disciplinary Response, Economic Security, Capital Productivity
  • mohammadreza salimi *, solmaz Babazadeh Oskouei, Elhame zare Pages 45-78
    Introduction

    Following the expansion of the city and urbanization in the contemporary era and its coincidence with the cultural developments born of modernism, the world has witnessed a more prominent presence of women in the social and economic spheres. As a result, new issues of urban space and women are being raised.

    Method

    In terms of the type of research, this research is considered as a development research because it seeks to design a model of structural interpretive analysis of the factors affecting women's sense of security in the public spaces of Osko. In terms of purpose, it is part of applied research, in terms of method; the present study is descriptive-analytical, and in terms of data collection is inductive-deductive. The statistical population was university professors and experts in the field of study in the city of Osko, which was selected by purposive sampling of 20 university professors and research experts to conduct research.

    Results

    The results of the implementation of the interpretive structural model showed that the model includes four levels. The most effective level is the fourth level. Factors that were at this level include the presence of police patrols and satisfaction with the performance of the NAJA, proper access to law enforcement and security facilities, the existence of round-the-clock activities and the visibility of the environment. This level had the most factors. In the third level, there are three factors of environmental comfort, lack of barren and empty lands and proper access to public transportation, which is directly affected by the fourth level. The second level, which is affected by the third level, includes two factors: permeability and coordination and integration of building volumes; and this level directly affects the first level. The first level consists of only one factor of proper lighting of streets and alleys.

    Conclusion

    In general, based on the findings of this study, it can be concluded that the first step to promote women's sense of security in public urban spaces, in addition to paying attention to the identified factors, more attention and strengthening the underlying factors that this Factors include the presence of police patrols and satisfaction with the performance of the NAJA, proper access to law enforcement and security facilities, the existence of round-the-clock activities and the visibility of the environment. In this way, to provide the ground for women to feel safe in urban public spaces.

    Keywords: women's sense of security, urban public space, law enforcement, security places, Osko city
  • Amir Hossein Ramezan Shams *, kambiz hamidi, ahmad reza esmaeeli, malikeh beheshti far Pages 79-106
    Background and Aim

    today , security is one of the most essential and important factors for development and development of cultural , social , ethical and economic development and is a field for success and development . this study aimed to present a pattern of assessment of public safety policies in law enforcement .

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in nature. Also, the method of data collection was a survey with the help of questionnaires and the statistical population, including senior law enforcement experts and an unlimited number of security experts. The sample size was 384 based on Cochran's formula and available sampling was done. The data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of 64 questions taken from the model indices presented by Ramazan Shams et al. (1400). Cronbach's alpha coefficient was calculated to be 0.977 and the construct validity of the instrument was confirmed by confirmatory factor analysis using structural equation modeling.

    Results

    The results of the confirmatory factor analysis indicated the confirmation of the model with three dimensions, 14 components and 64 indicators in terms of the statistical population. The dimensions of the model including the dimension of "pre-implementation evaluation" with a factor load of 0.921, the dimension of "evaluation during execution" with a factor load of 0.952 and the dimension of "post-execution evaluation" with a factor load of 0.907 were confirmed.

    Conclusion

    By inspiring and strengthening the calculated model and using the concept of public security policies and future planning, the police force can be in a more appropriate environment to achieve the goal of establishing order and promoting a sense of security in society.

    Keywords: Public Security, Verification Factor Analysis, evaluation, content analysis
  • mohammad ghasri *, alimohammad saedi, monir sadat samadian Pages 107-132
    Background and Aim

    Security is a missing link in many countries of the world in recent decades. After the Islamic Revolution, the great powers, especially the United States, have tried in various ways to provide insecurity for the Iranian people in order to get tired of pursuing the goals of the Islamic Revolution and turn the page in favor of their colonial greed. Therefore, the present study has been compiled with the aim of explaining the evolutionary periods of law and order in the first step of the revolution and its requirements in the second phase of the Islamic Revolution.

    Methodology

    The method of this research is qualitative and based on document analysis, analysis of organizational structures and processes, and interviews with experts and those in charge of law enforcement and security.

    Findings

    By examining the documents and history of the Commander-in-Chief of the NAJA, it is possible to change the periods of law enforcement and security in the form of 6 periods: , "Adopting technological and equipment-oriented approaches", "Operation Intelligence" and "Law enforcement services".

    Conclusion

    The results of the study indicate that the most important achievements of law and order, satisfying the Supreme Leader and the people, providing public security, maintaining territorial security in the general geography of the country, neutralizing security threats of groups, paving the way for democracy and social development. Economics is the provision of law enforcement services, the participation of the people, the fight against trafficking and drugs.

    Keywords: Security, security blessings, achievements, security barriers, limitations, security requirements, requirements
  • marjan khodi *, Fatemeh Baratlou, Abdolreza sobhani, Aliakbar Farhangi Pages 133-160
    Introduction

    Recognizing and assessing the status of citizenship rights and responsibilities in relation to social security in today's Iranian society is the concern and issue of this study. Therefore; This study was conducted with the aim of "the effect of citizenship status and responsibilities on social security in society."

    Method

    In this research, the type of research is quantitative and the method used in this research is survey. The statistical population of the study is the experts working in the Islamic Azad University of Tehran South and North Tehran and the municipalities of the 4th and 7th districts of Tehran. Using cluster sampling method, a sample size of 120 people was selected. The research data were analyzed in the descriptive part using the mean test and in the inferential part using the Smart PLS software (confirmatory factor analysis test, t-significance test, Cronbach's alpha, combined reliability and convergent validity). has taken.

    Results

    The average dimensions of citizenship responsibilities (2.51), citizenship rights (2.50) and social security (2.505) in society are lower than average. Also, the highest average among the components related to the dimension of citizenship rights belongs to cultural rights and the dimension of citizenship responsibilities is the political responsibilities of citizens. The effect of citizenship dimension with beta value (0.59) and t-test value (3.79) at the level of 99% confidence on social security is significant. The dimension of citizenship responsibilities with a beta value (0.37) and t-test (2.26) at the level of 95% confidence has a significant effect on social security. also; The two variables of citizenship rights and responsibilities together with the standard beta value (0.89) predict the social security variable.

    Conclusion

    Low civil rights and citizenship responsibilities challenge the possibility of achieving social security in society. Those in charge of creating order and security, especially the police, should be at the community level.

    Keywords: citizenship rights, Citizenship responsibilitie, social security
  • Reza Sharifinia *, sohila hossenpour, Afshin Afzali, Saeid Sharif rahnmo, ayatollah fathi Pages 161-186
    objective

    Today, communication and cyberspace play an important role in society and shaping security. In this regard, attachment to cyberspace content with conflicting norms has different effects on social security, which has intensified with the spread of satellite and Instagram, and has distanced young people from cultural and national values, which can pose a serious threat to Social security of the society. Therefore, the present study aimed to identify the role of satellite and Instagram in changing the fashion and aesthetic schemas of young people and its relationship with social security.

    Methodology

    This research is a descriptive correlation in terms of applied purpose and in terms of nature and method. The target population is all girls and boys aged 16-20 years in Tehran. Using Krejcie and Morgan table, the number of samples was calculated to be 350 people and through cluster random sampling method and selected through network questionnaires. Jahanbani (2015), a questionnaire of 25 questions of social security and a researcher-made questionnaire of fashion and beauty criteria (Bahrami, Farrokhi and Sharifinia, 1398) answered that to determine the validity of the instruments, use face validity and to calculate the reliability, use Cronbach's alpha. The values were calculated to be 0.91, 0.85 and 0.89, respectively. The statistical methods of this study were Pearson test, multiple regression and multivariate analysis of variance.

    Findings

    The findings of this study indicate the effective role of satellite and Instagram in changing the fashion and beauty schemes of young people (r = 0.65). It was also specified that the use of satellites and immoral Instagram pages reduces social security. There is a significant relationship between P <0.05 and r = -58).

    Conclusion

    Therefore, it can be said; Unusual use of satellite and Instagram can be a serious threat to the rich culture of society and social security. Therefore, careful planning in relation to youth cultural security programs, in order to be aware of the new unhealthy situation of cyberspace in the growth and dynamism of various dimensions of identity should be considered by the executive and responsible bodies and actions Appropriately, including strengthening social media literacy, prevented the mentioned factors of reducing security.

    Keywords: satellite, Instagram, Aesthetic Schemas, Youth, social security
  • alireza haydarnejad* Pages 187-214
    Background and Purpose

    the level of satisfaction of clients in police stations in Mashhad based on the Makna plan is investigated.Research

    Methods

    The present study was conducted by survey-analytical method and is cross-sectional in terms of time. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The statistical population includes all patients referred to the police stations of Mashhad in 1399, where the Maknai project has been implemented. The sample size is calculated to be 96 people and the sampling method is a combination of cluster and simple random sampling. After summarizing the information, Cronbach's alpha coefficient is / 740. Calculated.Main

    Findings

    According to the results of regression analysis of this study, the main variables affecting the level of customer satisfaction with police stations in Mashhad based on the Makna plan in order of priority are: Modification of police related processes with beta weight (0.833) Creating a competitive environment with beta weight (0.824), Behavioral patterns of police officers with beta weight (0.789) and improving the environment with beta weight (0.503), which in total about 82% of the variance of customer satisfaction with police stations Explain the city of Mashhad based on the Makna plan.Author's

    results

    Based on the results of this study, each of the specialized police in the province as a special priority and the main program to strengthen the quantitative and qualitative processes of the Makna project in different parts of Mashhad on the agenda.

    Keywords: Customer Satisfaction, Police Station, comprehensive quality management plan, social security promotion